Kineziológia

A kineziológia pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, prevenciós jellegű holisztikus módszer. Manuális terápiára, ami a kínai gyógyászatra és a pszichoterápiás ismeretekre épül. Az izmok működésében mintegy “elraktározódott” élmény- és “sérülésbenyomatok” felderítésével foglalkozó speciális egészségmegőrző és gyógyító rendszer.
Az embert testi, lelki és szellemi egészként látja, így a problémának az okát keresi, majd szünteteti meg.  Izomtesztelést használ arra, hogy megtalálja azokat a negatív életeseményeket amik a múltban rögzülve, kihatnak a jelenre és ezzel együtt, egyben a jövőnkre is. A kineziológiai oldás (kezelés) során a kliens lehetőséget kap arra, hogy kilépjen az addigi berögzült vislekedési sémáiból és új választással, változtasson az életének azon területein amik problémát okoznak a számára.

Milyen problémákon segíthet a kineziológia:

  • Tanulási nehézségek szorongások
  • Életkori krízisek
  • Párkapcsolati problémák
  • Lelki fájdalmak
  • Önbizalomhiány
  • Életuntság, stb…

Amin NEM segít a kineziológia:

A kineziológia nem kezel, nem gyógyít betegséget. Az érzelmi stresszt oldja, ami miatt a jelenlegi állapot kialakulhatott. A kineziológiai oldás nem helyettesíti az orvosi kezelést.

Fontos tudni, hogy a kliensnek aktívan részt kell vennie abban, hogy a kezelés a megfelelő hatást érje el. Felelősséget kell vállalnia a saját életéért, akarnia kell a változást.

Miért éppen a kineziológia?

Rengeteget halljuk az életünkben, hogy a stressz mennyire káros a szervezetünkre, hogy milyen sok betegség okozója. Jó tudni azonban, hogy a stressz nemcsak káros lehet.

A stressz többféleképpen hat a szervezetre. Van az a fajta stressz ami előrevisz, ami arra ösztönöz, hogy még jobbak legyünk és van az a fajta ami szorongást, aggódást vált ki.

Tény, hogy a stressz elkerülhetetlen a mai életünkben és talán nem is az a kérdés, hogy milyen fajtáji vannak, hanem, hogy mit kezdünk vele. Ahhoz, hogy megnézzük milyen lehetőségeink vannak a stressz kezelésére, nézzük meg, hogy mit tudunk róla.

A stressz fogalmát Selye János, orvos-kutató alkotta meg. Azon túl, hogy vizsgálta a stressz hatását a szervezetre, megállapította azt is, hogy ha a szervezetnek nincs elegendő pihenő, nyugalmi időszaka, az kimerültséghez, koncentrációs zavarokhoz vezethet.

Tartós stressz hatására, ami lehet fizikai vagy pszichés, az immunrendszer, a szervezet gyengül és fellépnek azok a betegségek amiket  lelki kimerültségek okoznak.

A betegségek azon fajtáit, amik lelki eredetűek, pszichoszomatikus betegségenek nevezzük. Ezek lehetnek: gyomorfekély, asztma, hipertónia, krónikus fejfájás, álmatlanság, ingerlékenység, egyes bőrbetegségek, stb.

Nagyon fontos, hogy egy-egy stresszesebb időszak után, vagy amikor úgy érezzük, hogy túlfeszítettek vagyunk iktassunk be olyan időszakokat az életünkbe ami feltölt minket. Egyszerű stresszoldó technikákkal tudunk segíteni ezen.  A teljesség igénye nélkül, stresszoldó technikák: futás, kirándulás, jóga, tánc, nevetés, légzéstechnikák, meditáció, relaxáció, séta és minden olyan tevékenység, ami megtöri a napi rutint.

Vannak esetek amikor már nem sikerül egyedül megoldani egy-egy problémát.

Stressz hatására az agy leblokkol és reagál. A leblokkolt agy nem tud újabb és újabb megoldásokat kitalálni, hanem előveszi az eddig szerzett, tanult, berögzött viselkedésmintákat.

Ha már nem látjuk a fától az erdőt, lehet segítség egy kineziológus.

A módszer lényege azon alapszik, hogy minden ami történik velük, hatással van a további életünkre. Ahhoz, hogy a jövőnk változhasson a  jelenben kell
a lépéseket megtenni.
A jelen problémái pedig a múltban gyökereznek.

A kineziológiai oldás során a problémához fűződő érzelmet tudjuk semlegesíteni, ami által a kliens lehetőséget kap arra, hogy
a megszokott sémától eltérően, újra lehetőséget lásson az életében lévő problémás élethelyzetek változtatására, megoldására. Az új választással egy kívánatosabb jövő építhető fel.

Mi történik egy kineziológiai oldás alatt?

Mindennapi dolgos életünk során, mindenféle stressz ér minket (pozitív és negatív is). Ezek a stresszek lenyomatokat hagynak a testünkben, ami vagy megjelenik fizikai síkon, vagy nem, de az ember érzi, hogy nem stimmel valami az életében.

Egy fizikai síkon megjelenő negatív stressz lenyomata lehet ha beáll a váll, nyak, csomós a hát. Egy csomós hátra nagyon jó segítség egy kellemes masszázs, amit akár hetente meg lehet ismételni. Fizikailag 1-2 hét erejéig, meg fogja oldani a problémánkat, de ahogy újabb stressz éri az embert ismét csomossá válik a hát.

Az oldás során a probléma okát keressük, mert a kineziológia elvei szerint, a jelen problémáink gyökere a múltban keresendő. Ezért a kezelés során az okot keressük meg és megfejtjük a jelenkori reakciók miértjét.

Az első találkozáskor a terapeuta elmondja, hogy mi fog történni a kezelés során, mi a menete a kezelésnek. A kliens felvázolja a problémáját, azt, hogy miért érzi úgy, hogy el kellett jönnie, mi
a problémája. A célt izomteszteléssel határozzuk meg, azt ahova a kezelések során a kliens szeretne eljutni.

Az oldás alapja az izomtesztelés.

Izomtesztelés

A két kar izomzatát monitorozva  feltárulnak a sejtek által tárolt információk, amik nyomán útjára indulhatunk megkeresni, hogy mi történt a múltban, ami kihat a jelenre.

A feltárt információk segítségével a kliens rá tud látni a saját ügyére, és az oldás után tud változtatni a problémás, beállt helyzeten.

Tulajdonképpen az oldás során, energetikai-egyensúlyt állítunk helyre.

Energia-egyensúly helyreállítása

Az ügyön lévő negatív érzelmet semlegesítjük. Egyszerűen fogalmazva az ügyhöz kapcsolódó dühöt, haragot, sértettséget tudja elengedni a kliens. Ezzel lehetősége nyílik arra, hogy továbblépjen.

Hány oldásra van szükség?

Egy témára való dolgozás általában 3-6 alkalom. Ez lehet több is, de nem ritka a kevesebb sem. Erre a kliens teste adja meg a választ az izomtesztelés során.

Egy alkalom 60-90 percet vesz igénybe. Segíti a munkát, ha nem csak a kineziológus dolgozik az ügyön.

Mivel készüljön a kliens?

Nagyon fontos, hogy a kliens tesztelhető állapotban legyen. Ehhez fontos a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Átlagosan min. 1,5 l víz/nap.

Legyen a kliens érdeklődő és elvárásoktól-mentes, akarja a változást.

A kezelés során mind a kliens, mind a kineziológus egyenrangúként dolgozik a kliens ügyén.
A változásokat viszont csak a kliens tudja megvalósítani a saját életében.

Egy témára általában 3-6 alkalommal dolgozunk. A két alkalom között eltelt idő változó. Az izomteszt határozza meg, ami 3 héttől-akár 12 hétig is lehet.

Egy kezelés időtartama alkalmanként 60-90 perc, ára 12 000 Ft.